CARA NAK BUAT IKAN SUMBAT
Untuk kali ni saya nak kongsikan resepi ikan cencaru sumbat sambal dari pemilik resepi Nana Ismail. Sambal perlulah ditumis terlebih dahulu dengan bawang dan cili.
Resipi Ikan Cencaru Sumbat Sambal Daun Kesum Yang Sangat Sedap Mudah
Kemudian belah bahagian belakangnya untuk sumbat dengan sambal nanti.
. Assamualaikum korang korang semuasepanjang bulan puasa ini aku nak selalu ucapkan selamat berpuasa kat korangsemoga kita dapat puasa penuhhihiRasanya macam sekejap je masa berlaludah nak masuk ramadhan ke-4 dah weiBulan puasa semestinya bulan yang paling dinanti. Tapi kali ini nak kongsikan resepi ikan cencaru sumbat sambal digoreng dan bukan dibakar. Resepi yang kami maksudkan adalah resepi ikan kembung sumbat.
Ikan cencaru sumbat atau belah belakang memang hidangan tengah hari yang menyelerakan. Cara Buat Ikan Sumbat Isi Terletak Confirm Tak Terburai. Mesti semua pakat bosan asyik makan menu yang sama jer tiap hari.
Nak buat hidangan ini sambal perlu dimasak terlebih dahulu supaya sambal yang di masukkan dildalam ikan tidak mentah apabila ikan sudah digoreng. Boleh klik di SINI untuk cencaru sumbat versi bakar. Tambah dengan sayur goreng dah lengkap menu.
Boleh juga kalau anda nak bakar ikan menggunakan pemanggang. Kalau dah nama tekak suka makan masakan Thai tu habis semua nak dicubanya kan. Ikan cencaru dipotong ekor biar tak ada ekor ikan nanti susah nak masuk dalam basket.
Rugi kalau tak cuba. Gaul sehingga pecah minyak. Ikan Cencaru Belah Belakang atau ada yang panggil Ikan Cencaru Sumbat.
Ikan Cencaru Sumbat Sambal. Tapi tak salah sebab kalau sedap dan betul-betul menyelerakan rugi lah kita bila lambat mencuba. Nak makan pun jadi mudah kan.
Ikan cencaru sumbat ini memang sedap dimakan time nasi panas-panas memang padu habis rasanya. Cara untuk membuat Ikan Cencaru Sumbat Tomyam yang sangat sedap. Di SINI dan di SINI versi goreng.
Di samping Gulai Lemak Ayam di SINI saya juga menyediakan ikan Cencaru Sumbat Sambal yang kali ini menggunakan cili kering kisarInilah kali pertama saya menggunakan cili kisar untuk ikan sumbat sambal. Simple dan mudah nak buat yang penting tiada sisik tajam tersebut. Terpulang nak belah kat perut atau dari belakang.
Perap sekejap 10 - 15 minit dan bakar atas api bara sehingga ikan masak anggaran 7 - 10 minit untuk setiap bahagian. Ikan cencaru ni memang sesuai untuk buat ikan sumbat sebab kulitnya yang tebal. Kalau tak silap aku buat ikan cencari sumbat ini hari Khamis baru ini.
Jom layan resepi ikan cencaru sumbat saya hari ini yang lain dari yang saya sediakan sebelum ini. Ianya juga sesuai dimakan bersama kuah asam rebus dan nasi panas tau. Jadi bila sumbat kelapa atau sambal lada dalam ikan ni dan digoreng atau dibakar memang padulah rasa dia.
Ermm memang sangat sedap. Yang saya buat ni ialah sambal kelapa. Terpulang nak belah kat perut atau dari belakang.
Resepi ini telah dikongsikan oleh Puan Bahiah Saripuddin. Resepi Ikan Bakar Tempoyak Yang Rare Tapi Sedap. Cara masak ikan cancaru sumbat sambal.
Cara pembuatan ikan kembung sumbat ini amat ringkas. Perapkan ikan bersama MAGGI CukupRasa. 3 ulas bawang merah rose.
Kalau ada ikan cencaru dalam peti sejuk tu dan tak tau nak masak apa jom buat ikan sumbat ni. Gaul garam kunyit ketepikan dahulu Bahan sumbat. Resipi kali ini Che Nom cuba kaedah menggoreng ikan.
Biasanya kalau ada ikan cencaru kita buat ikan sumbat biasa je kan. BACA DI LINK BARU. Ikan cencaru sumbat atau belah belakang memang hidangan tengah hari yang menyelerakan.
3 ekor ikan cencaru ikan jeket dibelah belakang dicuci bersih. CARA MASAK IKAN CENCARU SUMBAT BAKAR GUNA AIR FRYER. Resipi Ikan Cencaru Sumbat Sambal.
Resepi ini sesuai buat mereka yang perlukan sesuatu yang cepat dan mudah tetapi masih lagi sedap. Siapa yang memang dah hantu tempoyak. Kemudian gaulkan dengan serbuk kunyit dan garam sedikit.
Mula-mula bersihkan ikan cencaru. Tapi kali ni kita buat ikan cencaru sumbat tomyam pulak. Rugi kalau tak cuba.
3 ulas bawang putih. Ikan cencaru ni tebal dengan isi jadi kita kena belah dua nak bagi sebati ketika memasak. Lepas tu baru disumbatkan ke dalam perut ikan yang dibelah.
Ikan akan digoreng garing seperti ikan goreng. Dalam periuk leper panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar sehingga wangi. Hidangan rezeki untuk keluarga.
Makan je apa yang ada. Kalau anda semua nakkan kelainan yang memang diakui enak. Secara asasnya nak buat ikan sumbat sambal ni sambalnya perlu dimasak dahulu.
Cara Mudah Buat Ikan Bakar Sumbat Belakang Pedas Lagi Sedap. Cara masaknya boleh buat secara bakar atau goreng. Kisarkan bawang besar bawang putih halia kunyit serai.
Kalau nak buat lauk ikan cencaru sumbat saya suka follow resepi daripada Cik Puan Eiyna Rossalieyna Gold ni. Tapi bila buat ikan ini biasanya waktu menggoreng isi atau sambalnya akan terburai menyebabkan minyak dan ikan jadi sedikit kehitaman dek sambal hangus. Cara untuk membuat Ikan Cencaru Sumbat Tomyam yang sangat sedap.
Resepi Ikan Bakar Berempah Dengan Pes Sambal Istimewa Ada dua cara masak popular untuk resepi iniPertama kalau resepi ikan cencaru sumbat bakarikan dibalut dengan daun pisang atau aluminium foil dan dibakar di atas arang atau tempat pemanggang manakala cara yang kedua ialah dibalut dengan daun pisang dan digorengTapi. Hehehe biasa la tu. Boleh la cuba resepi ikan cencaru bakar sumbat tempoyak.
Kali ini kami bawakan resepi yang amat mudah untuk disediakan. 20 tangkai cili kering potong kecil rebus. Jadi kalau nak buat ikan cencaru sumbat atau apa jua masakan dengan ikan cencaru potong buang habis dulu bahagian sisik yang tajam tu.
Cencaru Sumbat Sambalbahan²4 ekor ikan cencarusegenggan cili kering kalau nak guna lada besar cili padi pon boleh1 biji bawang besar3 ulas bawang puti. Cara Buat Ikan Sumbat Isi Terletak Confirm Tak Terburai. Lumur dengan kunyit serbuk sedikit garam dan juga minyak masak gaul rata.
Ikan cencaru ni tebal dengan isi jadi kita kena belah dua nak bagi sebati ketika memasak. Seterusnya masukkan cili kering 1 biji bawang besar cili merah bawang putih serai belacan air asam jawa garam dan gula ke dalam blender. Thats why tak ada gambar plating sebab segan nak tangkap gambar bagai orang semua dah nak makan hehehe.
Pastikan ikan cencaru yang sederhana besar bergantung kepada muatan basket air fryer sebab ada yang muatan basket yang agak besar boleh lah letak banyak. Tapi bila buat ikan ini biasanya waktu menggoreng isi atau sambalnya akan terburai menyebabkan minyak dan ikan jadi sedikit kehitaman dek sambal hangus. Saya memang suka bereksperimen dengan cara tips dan teknik teknik baru yang saya pelajari dari alam maya.
Buat kat rumah mak mentua hehehe. Tambah dengan sayur goreng dah lengkap menu. Belahkan ikan cencaru dibahangian belakang.
Gerenti anda pun terkejut dengan keenakannya. Asal nak buat ada sahaja orang kirim juadah berbuka nanti masak terbuang pula. CARA MEMBUATNYA - UNTUK IKAN BAKAR - Ikan disiang bersih tapi tak payah buang kulitnya cuci bersih terutama bahagian perut ikan tadi.
Barang nak buat pun mudah cari mujur semua ada dekat dapur jadi mudah. Kita tinggalkan kisah ragam manusia dan saya nak beralih pada topik masakan pula. Kebiasaanya disumbat dengan sambal tomato atau sambal kelapa.
Masukkan MAGGI Sambal Tumis pes asam jawa gula dan MAGGI CukupRasa.
Ikan Cencaru Sumbat Azie Kitchen
Ikan Cencaru Sumbat Azie Kitchen
Cara Buat Ikan Sumbat Isi Terletak Confirm Tak Terburai Vanilla Kismis
Resipi Ikan Cencaru Sumbat Yang Sedap Hingga Menjilat Jari
Resipi Ikan Cencaru Sumbat Mak Ajar Step By Step Mesti Jadi
Pergh Cencaru Sumbat Boleh Buat Tambah Nasi Dua Pinggan Resipi Mstar
Ikan Cencaru Sumbat Sambal Serius Sedap Tak Cukup Seekor Seorang Siap Meratah Port Makan
Cara Buat Ikan Cencaru Sumbat Sambal Lada Resepi Sedap Terangkat Dan Semua Wajib Cuba Durian Cheese
0 Response to "CARA NAK BUAT IKAN SUMBAT"
Post a Comment